Digital virksomhet

IT er ikke lenger bare støttesystemer i virksomheten. Stadig flere virksomheter gjør det meste av sin kundedialog og sin produksjon gjennom IT-systemer. I Bouvet er vi mange rådgivere som hjelper kunder med å få virksomhet og systemer til å spille sammen. I denne bloggen deler vi tankene våre om dette.

Let´s transform the way we change

In demanding times, radical transformation and change is a definite part of the storyline ahead for most companies. Finding better ways to produce existing products and maybe even venture into new business opportunities becomes a survival skill for even the most conservative. Common for such transformation is the need for digital business platforms to change together with processes, people and skills.

Across companies, I see the need for more creative and multidisciplinary interaction between business developers, product managers, market/customer insight and technology experts. The solution space gets so much richer when business insights, company pains and opportunities meet the potential in new and existing technology. Start up ventures and some world class companies master this, but many others are looking around rather stressed out by the digital revolution and radical market changes.

Maybe its time for most companies to have a dedicated Chief Transformation Officer in charge of planned change to processes, technology, people and skills? The common idea is that the board of directors should play this role. But something important is often lost on the way down the different business lines/silos when change meets operations and have to function across silos.

Processes, technology, incentives, people and skills have to fit together across business lines to transform the company towards the vision. The operational level must find practical ways of executing the transformation and operating the new base line in an efficient manner. This cannot happen in silos and must be orchestrated across disciplines spanning from vision to operation.

The model shows some key deliveries across the different perspectives for a generic transformation program. The model is based on leading change management frameworks and shows some of the complexity and multi-diciplinarity in change and transformation.AAEAAQAAAAAAAAUzAAAAJDM4ZGViM2FmLWUzNDMtNGU1YS05ZTQxLWE1MzM2OTg1Zjk3ZA

I think a dedicated and multi-disciplinary company function in charge of continuous transformation and change could drive such a process. This function would ensure that change is an internal capability and not a ad-hoc project designed and executed by external suites from a business consultancy firm.

Dedicated internal professionals could ensure that change is orchestrated to meet the vision across processes, business areas, technology and people. A multidisciplinary team continously searching for better ways of performing in a market as vast and alive as the ocean.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Samhandling: Mer enn SharePoint

For tilhengere og brukere av Microsofts verktøy, har samhandling de siste årene nærmest vært synonymt med SharePoint. Sannheten er at..

Digitalisation is not a IT project

Something is happening in the executive management teams these days, they are looking to re-invent their business models using information..

Den selvkjørende bilen kommer fort

Jeg er på den 23. verdenskongressen for intelligente transportsystemer. Alle snakker om selvkjørende biler, busser og tog. På demonstrasjonsområdene står..

Tenkehatten Plato

Slå på kreativiteten, folkens!

Her forleden hadde vi besøk av hjerneforsker Balder Onarheim fra Danmarks tekniske universitet. Han hadde med seg en tenkehatt med..

Hva skjer på intranett-fronten?

Dette spørsmålet stilte jeg mine flinke kolleger på vårt intranett, og her er svarene jeg fikk: Flere spesialiserte applikasjoner For..

IT years are like dogs years

One of the characteristics of the IT industry is that time works differently for us. This is challenging and fun,..

OFFF Barcelona 2016 del 1

Europas mest inspirerende konferanse innen digitale medier, OFFF,  leverte varene. Over tre innlegg skal Jonas Laberg og jeg forsøke å gjenskape stemningen. Hvem..

Kundeopplevelse og energityver

Arbeid med kundeopplevelse ligner mer på maraton enn på en 100-meter – det trengs stamina for å oppnå resultater. Likevel..

Hvor viktig er emosjoner?

Emosjoner *) påvirker våre valg i større grad enn vi tror, men har blitt stemoderlig behandlet innen UX over mange..

Digital virksomhet

IT er ikke lenger bare støttesystemer i virksomheten. Stadig flere virksomheter gjør det meste av sin kundedialog og sin produksjon gjennom IT-systemer. I Bouvet er vi mange rådgivere som hjelper kunder med å få virksomhet og systemer til å spille sammen. I denne bloggen deler vi tankene våre om dette.