Teknologi

I Bouvet er vi flere hundre teknologer som brenner for å programmere og utforme gode, digitale løsninger. I denne bloggen utforsker vi teknologien og deler det vi finner med dere.

Key takeaways fra JavaOne 2015!

JavaOne er verdens største Java-konferanse og arrangeres hvert høst i San Francisco. Her kan du oppleve foredrag fra noen av de største navnene i bransjen, finne ut hva Oracle har planlagt for Java og ikke minst møte Java-utviklere og arkitekter fra hele verden!

I denne bloggen oppsummerer vi våre JavaOne opplevelser basert på følgende 3 spørsmål:

  • Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?
  • Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?
  • Har du noen tips til andre som skal delta på til JavaOne?

————————————————-

Skjalg BjørndalSkjalg Bjørndal

Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?

Java 9 ble karakterisert som en «smoothing-out» versjon. Feilrettelser som ikke kom med i 9, men først og fremst et modularisert Java som betyr at man kan bestemme hvilke pakker og klasser som skal være public og private API. Med andre ord, private API forsvinner. Som en mellomløsning vil det finnes en run time bryter som lar det aksessere dette, men Oracle anbefalt sterkt å prøve ut Java 9 allerede nå, og rapportere eventuelle problem. Oracle hadde oppgradert fra ant til Gradle som sitt byggsystem. Vil du bli millionær bør du sjekke ut JSR 354 som kommer i Java 9, men som allerede er tilgjengelig– se http://javamoney.github.io.

JavaFX har modnet, har nå støtte for Accessibility (viktig offentlig sektor), og det er nå mulig å skrive applikasjoner som kjører på så vel Android som iOS, se http://gluonhq.com/open-source/javafxports.

Bruk av streams for parallellisering demonstrerer en fantastisk abstraksjon, men du får ikke noen automatisk gevinst å gjøre ting i parallell uten å tenke på hvordan du gjøre det.

Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?

Kjøring av JavaFX på mobil var kult. Selve foredragene var ikke all verden, men var likevel til inspirasjon. Kan gi nye muligheter? Det var mange foredrag med embedded Java som var kule. IBM reklamerte med at Intel Edison (embedded) kjørte Java 8. NASA’s bruk av JavaFX var også et høydepunkt. Det var et foredrag med engasjement, domenekunnskap og rask 3D animering som var givende. Fristende å starte med flere hobby prosjekter nå. Embedded Java, 3D animering og Java på mobilen – får velge én.

Har du noen tips til andre som skal delta på til JavaOne?

Sov før du drar. Sov når du kommer hjem. Sov når du kan!

————————————————-

Baard H Rehn JohansenBaard H Rehn Johansen

Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?

JavaOne tar deg bak kulissene hos Oracle, og med de planlagte endringene i Java 9 synes jeg dette var en veldig spennende JavaOne. Jeg hørte Mark Reinhold fortelle om Project Jigsaw for første gang under Devoxx i 2010. Project Jigsaw har gjennomgått store endringer siden dette, og det er betryggende at Oracle lar et slikt prosjekt modne over flere år. Project Jigsaw handler om innføring av moduler i Java og modularisering av JDK-en, noe Reinhold omtaler som et bytte av grunnmuren i plattformen. Mange interne klasser og grensesnitt vil forsvinne i Java 9, noe som vil gjøre at programmer slutter å fungere. Oracle har brukt lang tid på å analysere tilgjengelig kildekode og sett etter bruk av interne klasser, og jobber aktivt med å tilby erstatninger for disse. Det vil finnes workarounds for å fortsette å benytte interne klasser, men dette vil kreve tungvinn konfigurerering ved oppstart av programmene. Det kom tydelig frem at dette var et risikabelt prosjekt, men at det antagelig er bra for Java på lengre sikt. Modularisering åpner for kapsulering utover pakker, og gir muligheter til å innføre linking (bygging av en minimal runtime) av Java-programmer.

Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?

Avsluttet konferansen med Stephen Chins håndholdte NES (3d-printet konsole med Raspberry Pi og Java NES-emulator).

————————————————-

Hans-Christian HaugenHans Christian Haugen

Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?

Modularisering var en gjenganger. Dette er hovedgreia som kommer i java 9. En modul sier hva den eksporterer og hva den er avhengig av. Java og javac får en del nye parametere som har med moduler å gjøre, bl.a. modulepath. Det blir også mulig å distribuere bare den delen av jvm’en som programmet ditt faktisk trenger. Man vil typisk lage en distribusjon som har java binaries, config og lib sammen med sine egne artifakter.

Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?

  • NASA Space Mission Support Fueled by the Java Ecosystem [CON4635] – Superflink til å presentere. Faglig dyktig på både java og domene.
  • Operating a 16-Terabyte JVM…and Living to Tell the Tale [CON1855] – Spennende å høre om hvordan de klarte å gjøre kjøre så mange tråder med så ekstremt mye data i minne.

Har du noen tips til andre som skal delta på til JavaOne?

Bra med sentralt beliggende hotell. Greit å reise kollektivt til og fra flyplass.

————————————————-

Håvard TimlandHåvard Timland

Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?

Project Jigsaw modularisering er noe som alle blir berørt av i Java 9. Dette ser ut til å passe bedre med Gradle enn Maven. Genrelt var det lite snakk om Maven på JavaOne. Selv om de har tatt seg god tid med Jigsaw kan det by på utfordringer med eksisterende tredjeparts biblioteker som benytter deler av JDK de egentlig ikke har «lov» til.

JavaEE 8 så også bra ut med et nytt action basert MVC-rammeverk. Dette erstatter foreløpig ikke det komponentbaserte JSF-rammeverket. JEE 8 er ferdig om ca 2 år, mens deler som MVC vil være tilgjengelig fra starten av 2016.

Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?

Visualisering av store datamengder med JavaFX for NASA og Raspberry Pi emulator for NES var kule og litt annerledes foredrag.

Har du noen tips til andre som skal delta på til JavaOne?

Planlegg hvilke foredrag du skal gå på tidlig. Men samtidig er det lett å bytte hva man
skal se på underveis. De beste foredragene er ofte fra Oracle ansatte som jobber hands-on med det de snakker om. Jeg vil si det er disse foredragene som løfter JavaOne over JavaZone faglig sett.

————————————————-

Rafael WinterhalterRafael Winterhalter

Hva var din «key takeaway» fra JavaOne?

JavaOne har hatt stor fokus på Java 9 og prosjekt Jigsaw som kommer ut neste år. Jeg er rimelig sikkert at Jigsaw-modulariseringen kommer til å forandre hvordan Java applikasjoner blir skrivet og hvordan Java biblioteker eksponerer sine APIer.

Var det noen foredrag du synes var skikkelig kul?

Jeg nytter JavaOne mest for foredrager som presenterer implementeringsdetaljer av JVMen og som snakker om performance og corner cases. Det er mange foredragsholdere fra Oracle ved JavaOne som gjør det en unik mulighet for disse temaer.

Har du noen tips til andre som skal delta på til JavaOne?

For å nytte JavaOne best er det viktig å planlegge sin konferanse så tidlig og nøye som mulig en gang programmet blir publisert. JavaOne tillater bare en begrenset antall besøkere for hver foredrag og på grunn av mengden foredrag. Da er det vanskelig å orientere seg spontant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Magic Mirror – version 1

Introduction A while back I discovered the exciting world of “magic mirrors”. I don’t remember how or where it caught my attention, but..

DevOpsDays Oslo 2016

5.-6. september hadde eg gleden av å delta på den første norske DevOpsDays i Oslo. Her er en oppsummering av høydepunktene..

Bouvet at JavaZone 2016

This year JavaZone celebrated it’s 15th year with with 3000 attendees and over 170 sessions. As one of Norway’s premier Java..

IT years are like dogs years

One of the characteristics of the IT industry is that time works differently for us. This is challenging and fun,..

The Future of SharePoint

Den 4. mai holdt Microsoft en virtuell event om fremtiden til SharePoint, jeg fikk heldigvis anledning til å delta de..

SharePoint 2016 er på vei!

Som lovet var Microsoft ferdig med utviklingen av SharePoint Server 2016 (RTM – release to manufacturing) rett før påske, og..

En skybasert integrasjonsplattform

SAP HANA Cloud Integration SAP HANA Cloud Integration (HCI) er en skybasert integrasjonsplattform. Denne kan benyttes i stedet for SAP..

IoT Juleverksted

Tradisjonen tro var det i starten av desember tid for det årlige juleverkstedet hos Bouvet i Sandvika. Dette var tredje..

Bouvet Battle Royale – Rematch

Vår årlige fagdag ble i fjor kjørt som showdown mellom våre avdelinger som jobber med Java- og Microsoft-teknologi. Uten å..

Teknologi

I Bouvet er vi flere hundre teknologer som brenner for å programmere og utforme gode, digitale løsninger. I denne bloggen utforsker vi teknologien og deler det vi finner med dere.